Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στην τελευταία συνέλευσή μας αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του παρόντος blog και το ευρύ κοινό παραπέμπεται, πλέον, στο website της ομάδας.

Το blog θα παραμείνει online για αρχειακούς και συναισθηματικούς λόγους, απλά δεν θα ενημερώνεται (πλην των αποτελεσμάτων και της βαθμολογίας για φέτος).
Oι τρόποι επικοινωνίας ισχύουν ως έχουν.
Στην ενότητα Multimedia μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από τις πρώτες μέρες της ομάδας έως σήμερα...

Το επίσημο website του Ελευθεριακού είναι http://libertafc.tk/.

Ευχαριστούμε όλους/ες για τη στήριξή σας!


Αυτοοργάνωση-Αξιοπρέπεια-Αλληλεγγύη

Ελευθεριακός Π.Σ. - Liberta          

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Για την ματαίωση του ματς με την Σκόπελο

  Το Σάββατο 31/01/15 η ομάδα μας δεν κατάφερε να μεταβεί στη Σκόπελο για να αγωνιστεί στον αγώνα που είχε ορίσει η ΕΠΣΘ. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν καθαρά οικονομικός. Η απόσυρση του πλοίου ΠΡΩΤΕΥΣ από τη γραμμή των Σποράδων και η αναγκαστική μας μετακίνηση με ταχύπλοο εκτόξευσε το κόστος μεταφοράς και διαμονής σε περισσότερα από 1000 ευρώ, ποσό που δεν μπορούσαμε να καλύψουμε. Είναι γνωστό ότι στην ομάδα μας έχουμε συνειδητά επιλέξει την απουσία παραγόντων και χορηγών. Παρ' όλα αυτά κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε, στείλαμε ακόμη και φαξ στην πλοιοκτήτρια εταιρία για να αλλάξει τα δρομολόγια του συμβατικού πλοίου. Το αίτημά μας για αναβολή του αγώνα και ορισμό του σε άλλη ημερομηνία απορρίφτηκε από την επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΠΣΘ.
    Δεν μας πειράζει η αφαίρεση βαθμών, δεν μας πειράζει που χάσαμε το ματς στα χαρτιά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν μας πειράζει ούτε όταν χάνουμε στο γήπεδο, διασκεδάζουμε τις ήττες μας όσο και τις νίκες. Μας πειράζει που για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο δεν παίξαμε μπάλα.
     Η ομάδα της Liberta δημιουργήθηκε από ανθρώπους που γνωρίστηκαν στο δρόμο παλεύοντας για την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσαμε να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τους ίδιους σκοπούς. Για την ισοτιμία όλων των ομάδων. Για να μην κάνουν κουμάντο τα λεφτά ακόμα και στο άθλημα που αγαπάμε. Ομάδες με budget δεκάδων χιλιάδων ευρώ και οι παράγοντές τους καθορίζουν τις τύχες του ‘ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου’ εξασφαλίζοντας για τις ομάδες τους παίχτες, γήπεδα και διακρίσεις. Ικανοποιώντας φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες. Το χρήμα, το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός έχουν διαβρώσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ας μην επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο και στο ποδόσφαιρο.
    Ίσως κάποιοι να μας αντιμετωπίζουν σαν μια ομάδα γραφικών, ονειροπόλων, ιδεολόγων. Εμείς πιστεύουμε ότι η δημιουργία της Liberta, καθώς και όλων των αντίστοιχων εγχειρημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι μια ελπίδα και μια ευκαιρία για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Μια ευκαιρία να ξαναρθούν στο προσκήνιο αξίες χαμένες μέσα στο βούρκο της αλλοτρίωσης αυτής της κοινωνίας. Δεν έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τις αλλαγές τις οποίες ευαγγελιζόμαστε, αλλά ακόμα κι αν μπορούσαμε δε θα το επιλέγαμε. Σκοπός μας είναι να δώσουμε το παράδειγμα σε όσους ακόμα είναι άνθρωποι.
    Βάλτε τα λεφτά σας εκεί που ξέρετε, εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε μπάλα.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ Π.Σ. - LIBERTA


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία

   Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στο τελευταίο παιχνίδι μας με τον Απόλλωνα στα Κανάλια, νιώθουμε την ανάγκη ως Ελευθεριακός να τοποθετηθούμε δημόσια για το θέμα των παραγόντων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
     Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, μετά από μια απόφαση του διαιτητή, παράγοντας της αντιπάλου εισέβαλε στο γήπεδο και άρχισε να τον βρίζει και να τον απειλεί, μπροστά σε όλους μας. Το χειρότερο είναι ότι αυτό έγινε μπροστά και σε ανήλικα παιδιά των ακαδημιών που έφερε ο ίδιος να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, κάνοντας μάλιστα είσοδο στην αρχή του αγώνα με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Η γιορτή όμως του ποδοσφαίρου δεν κράτησε για πολύ. Φρόντισε ο ίδιος να την χαλάσει με τη συμπεριφορά του. Για το όλο συμβάν, δεν τιμωρήθηκε κανείς, ούτε γράφτηκε οτιδήποτε στο φύλλο αγώνα.
Κάθε είδος τραμπουκισμού και βίας, είτε εντός αγωνιστικών χώρων είτε παρασκηνιακά, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Αυτή δυστυχώς είναι η πάγια τακτική με την οποία λειτουργούν αρκετοί παράγοντες σε όλα τα επίπεδα του σύγχρονου ανταγωνιστικού ποδοσφαίρου. Το έργο, που έχουμε ξαναδεί, περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς διαιτητών, εκβιασμούς ποδοσφαιριστών με την παρακράτηση των δελτίων από συλλόγους αναγκάζοντας ανθρώπους να παίζουν για ομάδες που δεν θέλουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι, αλλά και στήσιμο παιχνιδιών. Υπάρχουν παραδείγματα όπου γονείς προκειμένου να παίξουν τα παιδιά τους σε μια ομάδα αναγκάζονται να έχουν «φιλίες» με παράγοντες. Όλα τα παραπάνω καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κάθε άλλο παρά προάγουν το νόημα του αθλητισμού. Μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι διαιτητές γίνονται το μέσο για να επιτευχθούν οι βρόμικοι στόχοι των παραγόντων, αποδεχόμενοι την φαυλότητα της λειτουργίας του συστήματος, είτε γιατί τρομοκρατούνται από τις απειλές είτε γιατί βλέπουν την όλη κατάσταση σαν τρόπο ανέλιξης.
     Από την άλλη, υπάρχουν οι αυτοοργανωμένες ομάδες οι οποίες ξεπηδούν σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες προσπαθούν να αντιπαλέψουν αυτό το σαθρό και αυτοαναφορικό σύστημα. Ομάδες που έχουν σαν πάγια θέση την μη στοχοποίηση και παρέμβαση στις διαιτητικές αποφάσεις, καθώς σκοπός τους είναι ένα ποδόσφαιρο που είναι πραγματικά παιχνίδι και το οποίο διασκεδάζει και τους παίχτες και τους θεατές, ένα ποδόσφαιρο που προωθεί την ελεύθερη έκφραση, τον συναγωνισμό, την άμιλλα και το αγνό σκεπτικό της αλάνας. Όσες ομάδες τολμούν να αναδείξουν και να στηλιτεύσουν τέτοια απαράδεκτα γεγονότα και συμπεριφορές όπως η προαναφερθείσα με το να αντιτάσσονται σε αυτού του τύπου το «ποδόσφαιρο», στοχοποιούνται, τιμωρούνται και παραγκωνίζονται με κατ’επίφαση θεμιτούς τρόπους.
   Πιστεύουμε πως ο ρόλος των διαιτητών είναι διακριτός και πως δεν πρέπει να επηρεάζονται από τίποτα εξωγηπεδικό στις αποφάσεις τους. Όμως το πρόσφατο γεγονός και η ατιμωρησία των υπευθύνων, κατέδειξε για άλλη μια φορά την υποκριτική στάση των αρμοδίων οργάνων. Ενώ καλούνται σε απολογία ομάδες για πανό με σαθρά κατηγορητήρια, υπάρχει αδράνεια σε συμπεριφορές όπως αυτή της περασμένης Κυριακής, η οποία με τη σειρά της υποθάλπει με αυτόν τον τρόπο το «βρόμικο» ποδόσφαιρο.
Δεν θέλουμε να κάνουμε τον δικαστή. Αυτός ο ρόλος επιφυλάσσεται σε θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι συνήθως λάμπουν δια της απουσίας/προχειρότητάς τους. Ούτε σκοπός μας είναι να υποδείξουμε τους ενόχους για μια πράξη που πολλάκις γίνεται στα ελληνικά γήπεδα κάθε κατηγορίας. Μιλάμε απλά ως μια ομάδα που, ακριβώς επειδή λειτουργεί σε βάσεις ισότητας και αλληλοσεβασμού, ΔΕΝ μπορεί να σιωπήσει όταν τέτοια γεγονότα εκτυλίσσονται μπροστά της. Όταν βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι, με τη συμπεριφορά τους και τις ύβρεις τους, πλήττουν το κύρος ολόκληρου του αθλήματος και επηρεάζουν παιδικές ψυχές οι οποίες τους βλέπουν και μπορεί να τους έχουν ως πρότυπο, τότε δεν γίνεται να μην πάρουμε θέση. Μήπως δεν θέλουν τελικά να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα; Μήπως αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί; Μήπως τελικά η παραγοντική τρομοκρατία επιβάλλει τον δικό της νόμο, τον δικό της κώδικα αξιών; Θεωρούμε σε κάθε περίπτωση πως η αδιαφορία των επίσημων οργάνων σε τέτοια και πολλά άλλα περιστατικά στα γήπεδα είναι ξεκάθαρη υποκρισία, η οποία σε τελική θεώρηση έχει ως απώτερο σκοπό την καταστολή του μαχητικού κινήματος και των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων ανά την επικράτεια, από τα αυτοοργανωμένα ραδιόφωνα μέχρι τις καταλήψεις και γενικότερα ό,τι τους χαλάει την σούπα της μεσολάβησης, της ανάθεσης και της παραίτησης...
Όσο συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, εμείς ως Ελευθεριακός δεν θα σιωπούμε, αλλά θα τα αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο. Ας δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης για τη νεολαία, που θέλει να αθληθεί και να δραστηριοποιηθεί υγιώς και έξω από λογικές τραμπουκισμού, νταβατζιλικιού και δήθεν «ανωτερότητας». Ας πάρουν το μήνυμα όλοι αυτοί (παραγοντίσκοι, τραμπούκοι, επιτροπές διαιτησίας, τα δεκανίκια τους αλλά ενδεχομένως και αυτοί που βρίσκονται από πίσω τους και μας στοχοποιούν) πως θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Τέτοιες ενέργειες απλά μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Η Γενική Συνέλευση του Ελευθεριακού Π.Σ.